Iconic Amsterdam | Architectuur op de muur

Hoe goed kijk je echt naar de gebouwen in jouw stad? Dat is de vraag die de heren van Iconic Amsterdam zichzelf stelde toen zij begonnen. Te weinig. Daarom worden de ontwerpen van iconische gebouwen gevierd in prints.

Door Marijke Phoa
Gesponsord

Elke zaterdag is het Teekendag bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Bezoekers worden aangemoedigd stil te staan bij sommige werken en daar een bepaalde tekentechniek op los te laten. Ze bieden zelfs gratis schetsboekjes en potloden aan, want ‘door te tekenen zie je meer’, aldus het museum. Dat de buitenkant van het museum op deze manier eens goed onder de loep is genomen, hadden zij waarschijnlijk niet verwacht.

Maarten en Marcel, twee ‘gasten’ uit Amsterdam, besloten in 2014 de architectuur van de stad eens beter te aanschouwen. Want dat Amsterdam uit iconische gebouwen bestaat is een gegeven (er bestaat niet voor niets een architectuurstijl genaamd De Amsterdamse School), maar hoe vaak sta je echt bij een gebouw stil en aanschouw je de details: het type materiaal dat gebruikt is, de ornamenten, de verhoudingen, repetities in het ontwerp? Met de grafische achtergrond van Maarten en de gedeelde liefde van de heren voor architectuur, besloten zij de pareltjes van Amsterdam eens in een spotlight te zetten door ze te uit te tekenen. Iconic Amsterdam was geboren.

Door zichzelf een aantal vaste ‘regels’ – een grid –  op te leggen waren zij in staat om van verschillende gebouwen een serie tekeningen te maken die in stijl hetzelfde waren. Hoewel zij zich in de eerste instantie vooral op Amsterdamse gebouwen wilden concentreren, werden zij toch verleid om een aantal special editions te maken met iconische gebouwen in het buitenland. Misschien vanzelfsprekend, maar hoe ingewikkelder het ontwerp hoe langer zij over een tekening doen. Want welke details laat je weg? Welk element wil je benadrukken? ‘Het Rijksmuseum hebben wij wel vier keer opnieuw getekend’ vertelt Maarten. ‘We richten ons heel erg op de details van deze gebouwen, we maken hiervoor ook zelf foto’s op locatie zodat we zeker weten dat we niets vergeten. Doordat we uren naar deze detailshots hebben gekeken zijn we de architectuur nog meer gaan waarderen.’ Naast de gedeelde waardering voor het Rijksmuseum, hebben de heren ook nog een persoonlijke favoriet. Zo is de Eiffeltoren een favoriet van Maarten, en is de Bazel een favoriet van Marcel. ‘Juist omdat deze gebouwen zo massaal zijn en veel terugkerende elementen hebben.’ De symmetrie leent zich daarbij natuurlijk erg goed voor een grafische print.

Wij kregen de prints toegestuurd in vet-vrije inpak papier met een bijgesloten Certificate of Authenticity wat ten eerste al super-deluxe overkwam, maar ook fijn is om te hebben bij de print. De heren hebben verstand van hoe je een merk neerzet. En nu mogen wij ook nog eens een print gratis weggeven!


Gezien dit jaar de koning vijftig is geworden, en wij een speciaal plekje hebben voor het Paleis op de Dam, geven wij er hier eentje van weg! Het paleis is typisch zo’n gebouw in Amsterdam waar mensen niet de tijd voor nemen om deze echt eens goed in zich op te nemen. Het gebouw is omringd met de Nieuwe kerk en de winkelstraten waardoor het prachtig is deze eens geïsoleerd te zien dankzij deze print. Toen het in 1648 gebouwd werd was het nog bedoeld als een stadhuis. Het moest het grootste gebouw van Europa worden om symbool te staan voor de welvaart die Nederland, en met name Amsterdam genoot in de Gouden Eeuw. Het gebouw heeft daarom ook een opzet die verwijst naar de Romeinse bouwkunst en had een dusdanige grandeur dat het toentertijd ook wel het ‘achtste wereldwonder’ werd genoemd. En nu kan het ook in jouw huis hangen!

Omdat Iconic Amsterdam is opgezet door twee vrienden, en ook Alles is cultuur uit een groep vriendinnen bestaat, zouden wij vooral graag horen welke vriend of vriendin jij deze print in zijn of haar paleisje gunt. Laat een berichtje achter, hier of op Facebook of Instagram, en wij maken volgende week de winnaar bekend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *